Wykorzystujemy pliki cookies do zapamiętania ustawień i preferencji użytkownika. Więcej informacji znajdziesz w Polityce cookies. Jeśli się nie zgadzasz, możesz w swojej przeglądarce wyłączyć zgodę na ich przechowywanie.

{[{category.name}]}

{[{char.name}]} najwięcej organizatorów

Brak miejscowości rozpoczynających się literą: {[{placesFilteredBy}]}

{[{place.name}]}
{[{category.name}]}
{[{tag.name}]}

{[{char.name}]} najwięcej wydarzeń powiat{[{region.name}]}

Brak miejscowości rozpoczynających się literą: {[{placesFilteredBy}]}

{[{place.name}]}
Data
{[{month.name}]}
{[{day.name}]} {[{day.day}]}
« wcześniejsze daty dalsze daty »
{[{category.name}]} {[{tag.name}]} {[{place.name}]} {[{date.date_from}]} - {[{date.date_to}]} wyczyść

Fascynujący organ naszego ciała

Organizatorzy:

Mosińska Biblioteka Publiczna

Kiedy:

28.02.2018

Gdzie: ul. Dworcowa 4
62-050 Mosina

Data publikacji: 2018-03-08 11:56:48

Kategoria

Literatura

Tagi

DKK Dyskusyjny Klub Książki

dodaj do kalendarza Google Calendar Outlook drukuj

Czy jelito cienkie, grube, wyrostek robaczkowy i zamieszkujące je dwa kilogramy bakterii to na pewno dobry temat na Dyskusyjny Klub Książki? Okazuje się, że tak! „Historia wewnętrzna. Jelita – najbardziej fascynujący organ naszego ciała” Giulii Enders, młodej niemieckiej doktorantki, to książka popularyzująca tematykę medyczną w sposób lekki, dowcipny i obrazowy, czemu pomagają zabawne ilustracje jej siostry, Jil Enders. Można się obawiać, że osoby, które usłyszą, że ich ulubione dania, zawierające cukier, produkty smażone lub przetworzone, nie służą jelitom, nie zechcą się wgłębiać w treść publikacji. Ile razy już to słyszały! Ale jeśli spojrzymy na nasz brzuch jak na naszego sprzymierzeńca, od którego dobrego samopoczucia zależy nasze zdrowie, emocje, skłonność do depresji, odporność, pamięć, to skutecznie zmienia się perspektywa. Docenimy nasz drugi mózg, ukryty w jelitach, tzw. trzewny, równie skomplikowany organ, co mózg właściwy. Nauka o funkcjonowaniu jelit i zamieszkujących ją mikrobów jest naprawdę świeża, jeszcze w powijakach, pierwsze eksperymenty naukowe, przeprowadzone na ludziach, to okres dopiero ostatnich kilku lat. W związku z tym wiedza o tej części naszego ciała jest fragmentaryczna, ale wnioski z przeprowadzonych badań są bardzo obiecujące. Sieć neuronalna w przewodzie pokarmowym, pod względem wielkości i skomplikowania dorównuje mózgowi, więc naukowcy skłonni są przypuszczać, że o naszym „ja” decyduje w różnej mierze głowa, co brzuch. Dyskutowaliśmy o tym, w jaki sposób jedzenie wpływa na mózg i odwrotnie: jak emocje wpływają na jelita (bo kto nie odczuwa związku między emocjami a apetytem?) o różnicy między probiotykami i prebiotykami i czy należy je zażywać. Spotkanie zakończyło się przepisami na domową kiszoną – nie kwaszoną – kapustę, uwielbianą przez „dobre” mikroby i przestrzeżeniem przed plastikowymi opakowaniami wody i żywności.

Zofia Staniszewska

Lokalizacja wydarzenia

Pokaż trasę

Wyniki wyszukiwania ({[{total}]})

brak wyników wyszukiwania

Newsletter

Zapisano adres do bazy.

Bądź na bieżąco!
Zapisz się do newslettera.